Het Onderwijsloket

Sinds begin januari 2020 kan iedereen die geïnteresseerd is in een overstap naar het onderwijs terecht bij het Onderwijsloket. Dit landelijke, onafhankelijke platform is ontwikkeld op initiatief van de Vereniging Hogescholen (VH) en de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

Het Onderwijsloket helpt bij de antwoorden op vragen over overstapmogelijkheden. Dat doet het Onderwijsloket via allerlei thematische artikelen op de website. Je kunt ook persoonlijk advies ontvangen, via e-mail of telefoon.

Het Onderwijsloket beantwoordt concrete vragen, maar probeert oriënteerders ook zo veel mogelijk (warm) te verbinden aan een contactpersoon in een regio of bij een opleiding.

De oriënteerders die bij het Onderwijsloket aankloppen, zijn voornamelijk mensen die niet goed weten waar ze moeten starten met hun zoektocht naar informatie over werken in het onderwijs. Deze groep heeft vaak vragen als:

  • Wat zijn mijn routes naar een baan in het onderwijs?
  • Wat kan ik met mijn vooropleiding?
  • Welke bevoegdheid heb ik nodig om te werken op een bepaald niveau of in een sector?

Soms zijn er ook mensen met een vraag over werken in een regio, of die op zoek zijn naar meeloopmogelijkheden of informatieavonden. Die mensen verwijzen we dan graag direct door naar een lerarenopleiding of regionaal loket.

Stand van zaken landelijke Onderwijsloket
Op dit moment:

  • Het Onderwijsloket is open sinds 6 januari 2020
  • Tot nu toe hebben 5077 bezoekers de website bezocht
  • Er zijn inmiddels 170 adviesvragen beantwoord (per e-mail en telefonisch)
  • Recent is de nieuwe versie van het Onderwijsloket gelanceerd (21 mei 2020)
  • De nieuwe website bevat een gevulde kennisbank met in eerste instantie ongeveer 50 artikelen, ongeveer 10 ervaringsverhalen en 60 veelgestelde vragen.

Vooruitblik:

  • Rond september 2020 wordt de onderwijsnavigator toegevoegd aan de website met daarin de contactgegevens van alle lerarenopleidingen, regioloketten en andere relevante organisaties.

Samenwerking
Het Onderwijsloket is een platform met uitgebreide actuele informatie en persoonlijk advies over de mogelijke routes tot een baan in het onderwijs. Maar er is meestal meer nodig om geïnteresseerden te helpen bij hun overstap naar het onderwijs, zoals in contact komen met scholen, een informatiebijeenkomst bijwonen, het onderwijs van dichtbij bekijken door mee te lopen bij lessen, of het ontvangen van advies over een opleidingstraject in de regio.

Het Onderwijsloket werk daarom graag samen met alle initiatieven in de regio om alle geïnteresseerden zo goed mogelijk te helpen in hun stap naar het onderwijs. Samen worden ideeën uitgewisseld over de behoeftes van geïnteresseerden en hoe daarin gezamenlijk te voorzien en elkaar aan te vullen. Bel of mail met het Onderwijsloket om in gesprek te gaan en kennis te maken. Het Onderwijsloket komt graag in contact met alle regio-initiatieven. Ook in De week van het regionale loket (25 t/m 29 mei) is het Onderwijsloket aanwezig en bereikbaar voor vragen en kennismaking!

Email: vraag@onderwijsloket.com
Telefoon: 030-2270374

De initiatiefnemers van dit loket:

Voeg toe aan selectie