'Elkaar in het echt zien en spreken is een enorm pluspunt'

Iedereen met een vraag over (weer) werken in de zorg kan binnenlopen in de Ik Zorg Shop in Zeist. De meerwaarde van mensen zelf zien en spreken is groot, vinden medewerkers. Wat doen ze precies en is zo'n aanpak ook geschikt voor het onderwijs?

De Ik Zorg Shop ging op 22 januari 2020 open. 'Met minimale publiciteit wisten 24 mensen ons al te vinden in de eerste dagen', zegt coördinator Leontien van Lierop. 'Zo was er een 50-plusser die lang in de horeca had gewerkt en veel hotelervaring had. Die kwam langs omdat ze iets anders wilde. Iets in de zorg, want die zorgkant zat erin. Ik kon haar verwijzen naar de gratis workshop 'Heb ik de Z-factor?' die er toevallig zou zijn op de volgende dag. Daarnaast kon ze bovendien een loopbaancoach spreken en aan het eind van die maand zou ze ook naar het netwerkcafé kunnen om op laagdrempelige wijze kennis te maken met werkgevers. We bieden een heel traject aan. Toen we half maart dicht moesten vanwege corona, waren al zes mensen aan een baan geholpen.'

Rodestoelbar

Binnenlopen
Werven, informeren en het imago van de zorg verbeteren, dat is het doel van de Ik Zorg Shop. Het initiatief voor de winkel kwam van Utrechtzorg, de regionale werkgeversorganisatie voor zorg en welzijn waarbij 85 organisaties zijn aangesloten: ziekenhuizen, ggz-instellingen, organisaties verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT), kinderopvang, enz. Utrechtzorg zocht daarvoor contact met de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug, die eerder een pop-upstore had opgezet waar winkelend publiek kon binnenlopen voor een baan in de zorg. Samen kwamen ze op het idee om een fysiek contactpunt op te zetten waar mensen met belangstelling voor een baan in de zorg of welzijn in contact konden komen met werkgevers. Dat werd de Ik Zorg Shop. Dat is ook de plek waar bestaande initiatieven van Utrechtzorg om de arbeidsmarkt te verbeteren fysiek tot leven komen, zoals gratis adviesgesprekken met loopbaancoaches, workshops en het recruitersnetwerk.

Werven met en voor elkaar
Aan de Ik Zorg Shop doen 16 verschillende organisaties uit de regio mee. Plannen die Van Lierop maakt voor de winkel, legt ze aan die 16 deelnemers voor. Recruiters, HR-medewerkers en opleidingsfunctionarissen van die organisaties bemensen de Ik Zorg Shop. De winkel is drie dagen per week open en er zijn altijd twee medewerkers uit verschillende organisaties aanwezig. Van Lierop: 'Ze zitten er niet namens hun organisatie; werven doen we met en voor elkaar. Ze werken allemaal volgens hetzelfde protocol en gaan aan de hand van een intakeformulier in gesprek met mensen die binnenlopen: de kandidaten die interesse hebben in een baan in de zorg. Samen met de kandidaat bekijken ze wat hij kan en wil, wat voor diploma’s hij heeft, waar zijn talenten liggen en wat de mogelijkheden zijn. Voor beide partijen is het een enorm pluspunt dat ze elkaar in het echt zien en spreken.' Bijkomend voordeel voor de deelnemende organisaties is dat de medewerkers elkaar beter leren kennen en elkaar daardoor makkelijker weten te vinden. Dat is goed voor de onderlinge samenwerking.

Bij de hand nemen
De Ik Zorg Shop is voor jong en oud. Er komen nu voornamelijk herintreders en zij-instromers. Ooit was Van Lierop zelf zij-instromer, in het voortgezet onderwijs. Lesgeven, een opleiding volgen op woensdagmiddag en -avond en de zorg voor een gezin met jonge kinderen bleek voor haar niet te combineren. Ze stopte. Ze had graag hulp gehad van een loket zoals ze dat nu zelf voor de zorg coördineert. 'Ik wilde wel terugkeren, maar ik had dat diploma niet. Waar begin je dan, als er niet zo'n loket is? Ik dacht: 'Neem me bij de hand, help!' In de Ik Zorg Shop nemen we kandidaten bij de hand, we gaan naast ze staan en vragen: wat heb jij nodig om in de zorg te werken? Daardoor voelt iedereen zich gehoord.'

Van Lierop wil ook jongeren bereiken. Door bijvoorbeeld via webinars voorlichting te geven aan vo-leerlingen hoopt ze die te enthousiasmeren voor de zorg. 'We willen een zo divers mogelijk beeld laten zien van de zorg. Wat doet een verpleegkundige, een helpende, een verzorgende? Wat zijn de verschillen? Ook een onderwerp als techniek en de zorg spreekt jongeren waarschijnlijk aan.'

workshopoverzicht

Samenwerking verbetert
Over de locatie is goed nagedacht. Het pand in Zeist is goed bereikbaar met ov en parkeren is makkelijk en betaalbaar – belangrijk voor mensen die werk zoeken en misschien niet veel geld hebben. Ook is het toegankelijk voor minder valide mensen. In het pand is een gedeelte ingericht voor de gesprekken met geïnteresseerden. Verder is er een workshopgedeelte en is er kantoorruimte waar medewerkers werken als het stil of juist heel erg druk is. Ook aan de inrichting is zorg besteed. 'Sommige mensen die het pand zagen, dachten dat het een meubelzaak was', zegt Van Lierop. 'Maar de hele inrichting komt van de kringloopwinkel en van Marktplaats. Duurzaam en goedkoop, zonder dat het er goedkoop uitziet.' De belangrijkste kosten van de Ik Zorg Shop zijn het salaris van de coördinator en de huur van het pand. 'Maar individueel adverteren kost ook geld. Dat geld kunnen deelnemers ook investeren in de Ik Zorg Shop. Bovendien verbetert de onderlinge samenwerking door het gezamenlijk bemensen van de Ik Zorg Shop. Die versterken we ook door een maandelijkse werksessie voor alle deelnemende organisaties. In zo'n sessie delen ze kennis en ervaring en kunnen ze nieuwe ideeën toetsen. Bijvoorbeeld over een pilot met een verkorte leermodule in het mbo, zodat de kandidaat sneller ingezet kan worden.'

Vanaf 27 mei is de Ik Zorg Shop weer open met beperkte openingstijden, met online workshops en andere aanpassingen.  

Tips van Van Lierop voor een 'Ik geef les-shop'

  • Zie elkaar niet als concurrent, maar werk samen en versterk elkaar. Iedereen met hart voor de zaak wil de tekorten oplossen. Als je dat gemeenschappelijke doel voor ogen houdt en met enthousiasme aan de slag gaat, straal je dat uit met zijn allen.
  • Wees ook zakelijk en sluit samenwerkingsovereenkomsten af met deelnemende partijen. Dan weet iedereen waar die aan toe is en wat de do's en don'ts zijn.
  • Zorg voor een praktisch hulpmiddel als een Teamup-app waarmee medewerkers en loopbaancoaches zichzelf online kunnen inroosteren en waarmee workshops kunnen worden ingepland. Zo'n app maakt de organisatie overzichtelijk.
  • Kies de locatie voor een fysiek contactpunt zorgvuldig. Let op bereikbaarheid, toegankelijkheid en inrichting.

 

Meer informatie

Voeg toe aan selectie